Am fost cu uratul înainte de revelion
Vreți să știți cum a fost? Vedeți ce ne spun Ion și Ana despre asta.
Ana: Bunica m-a învățat de mică că între Crăciun și Anul Nou, să cioplesc un lemn scurt în formă de cap de capră, pe care să îl decorez apoi cu hârtie creponată, decorațiuni colorate, care să imite pielea animalului.
Ion: Serios? Nu-i chiar așa de complicat. Ce faci apoi cu acest costum?
Ana: Mă costumez în el și apoi împreună cu alte persoane îmbrăcate la fel, facem dansul caprei.
Ion: Tare!
Ana: Tu, Ion? Care-i tradiția pe la voi?
Ion: Eu de mic m-am îmbrăcat în urs, deși mi s-a părut barbar să fac asta. Nu e chiar plăcut să porți pe cap și pe umeri blana unui animal așa de mare. Ce-i drept, în răpăitul tobelor și în melodia fluierelor, am învățat dansul urșilor așa cum se cuvine. Am fost și pui de urs, dar de acum am rol de urs mai voinic. Cu pas legănat și izbind puternic cu tălpile în zăpadă, mormăi ca un urs și mă ajut de un ciomag.
Ana: Super tare, Ion! La anul schimbăm rolurile. Tu ești capra și eu voi încerca să fiu urs.
Ion: Nu îți prea dai seama ce vrei, Ano! 😉
Ana: Atunci mergem cu plugușorul și cu sorcova. :))
Tradiții de Anul Nou
Ana: Numărătoarea inversă a început și ne apropiem cu pași repezi de finele acestui an. Poate 2016 a fost un an bun pentru voi, poate chiar opusul. Românii știu însă că întotdeauna este loc de mai bine, așa că în continuare vă prezentăm 7 tradiții pe care noi le respectăm pentru anul ce urmează. Cu ajutorul lor vom păși cu dreptul în anul 2017 și vom avea parte de un an prosper și plin de împliniri.
Haina roșie
Anul Nou trebuie să te prindă atât cu haine noi, astfel încât în următoarele 365 de zile să te înnoiești din toate punctele de vedere, dar și cu o haină roșie, roșul fiind considerat o culoare aducătoare de dragoste, veselie și energie.
Ana: – De câte ori ni s-a spus să purtăm ceva roșu atunci când vrem să avem parte de noroc?
Ion: – Poate de prea multe ori.
Ana: – Nici eu nu te scutesc de la acest sfat domnișorule…Eu mi-am pregătit un palton care să îmi țină de cald în timp ce admirăm artificiile, dar și care să mă umple de energie și iubire pentru noul an.
Primul musafir în casă
Primul musafir în casă trebuie să fie o persoană de sex masculin cu părul brunet. Potrivit tradițiilor, persoanele brunete aduc noroc și fericire, iar cele blonde și roșcate ghinion.
Ion: – Ana, știai că în prima zi a noului an primul care intră în casă trebuie să fie o persoană brunetă de sex masculin?
Ana: – Așa deci, când ne vom întoarce de la petrecere, te voi primi întâi pe tine înauntru. Sper să îmi aduci noroc și fericire așa cum se spune conform tradiției.
Pește, nu pui
Carnea de pasăre, în special a celor de curte, nu este aducătoare de noroc. Aceasta este asociată cu scormonitul pământului de către păsări și precum se împrăștie pământul așa se va împrăștia și prosperitatea și binele din casa în care se servește carne de pasăre.
Ion: – Ce ai gătit pentru ajunul Anului Nou? Sper că e o rețetă cu pui.
Ana: – Nu Ion, am făcut pește la cuptor după celebra rețetă a mamei mele. Tu chiar nu știi nimic despre tradiții de Anul Nou? Pentru a-ți asigura o trecere cât mai lină și ușoară în anul care vine trebuie să mănânci pește. Acesta este menit să îți aducă prosperitate.
Ușa deschisă
În noaptea dintre ani se va deschide ușa larg pentru a permite vechiului an să plece, în timp ce noul an își face loc să intre.
Ana: – Să nu uiți să închizi ușa de la casă!
Ion: – Dar este miezul nopții, trebuie să lăsăm ușa deschisă pentru ca anul vechi să iasă, iar cel nou să intre.
Zgomote și voie bună
Precum în piesa de teatru “Conu Leonida față cu reacțiunea” a lui I. L. Caragiale noaptea de Revelion este întâmpinată cu mult zgomot, fie de la artificii, fie de la muzica și voia bună a petrecăreților. Aceste zgomote au rolul de a alunga spiritele rele care vor să pătrundă în noul an.
Ana: – 5..4..3..2..1 LA MULȚI ANI!!!! Haide Ion, să aud zgomote și voie bună, trebuie să alungăm toate spiritele rele, așa spune tradiția.
Bani și datorii
În ajunul Anului Nou este bine să scăpăm de datorii și să încercăm să nu cheltuim prea mult, deoarece se spune că aceste datorii neplătite ne vor urma și în anul ce vine și ne vor influența financiar în mod negativ.
Ion: – Sper că nu ai cheltuit bani în ultima zi a anului 2016. Nu e bine ca în această zi să facem cheltuieli prea mari.
Ana: – Dar tu Ion, ai scăpat de datorii? Nu e bine să începi anul cu datorii pentru că astfel vei rămâne dator tot anul după cum se zice.
Nimic de aruncat
În prima zi a anului nou nu se aruncă nimic din casă, pentru a nu arunca și norocul. Astfel, gunoiul se va arunca de abia din a doua zi a noului an.
Ana: – Ion, să nu arunci gunoiul astăzi. Nu vrem ca, odata cu el, să dăm afară și norocul.
Decorarea bradului de Crăciun
Iată că a venit și cel mai așteptat moment din ajunul Crăciunului: decorarea bradului. În România tradiția împodobirii bradului datează de pe vremea dacilor când reprezenta o nuntă rituală între o persoană decedată și natura. În zilele noastre însă, împodobirea bradului aduce mai aproape spiritul Crăciunului devenind astfel una dintre cele mai iubite datini. Bradul, fie natural sau artificial, este adus în casă și plasat de obicei în camera de zi unde va putea fi admirat de familie și colindători. Mai apoi se decorează fiecare ramură cu ghirlande, ornamente și globuri roșii, aurii sau argintii și nu în ultimul rând cu luminițe viu colorate. Odată așezate pe brad, acestea mai sunt completate de un înger sau o stea în vârful bradului, reprezentând simboluri de la Betleem. Așadar, bradul este împodobit, nu ne mai rămâne decât să îl așteptăm cuminți pe Moș Crăciun.
Furatul miresei
România reprezintă un tărâm îmbelșugat de tradiții, chiar și când vine vorba de momentul unirii a două suflete-pereche: nunta. Unul din obiceiurile tradiționale zonei balcanice și în special ale României în timpul acestor momente este furatul miresei.
Legenda spune că după întemeierea cetății Romei, Romulus dorea să atragă și femei în interiorul zidurilor, astfel că la celebrarea sărbătorilor Consualia a invitat poporul sabinilor, cunoscut pentru femeile lor frumoase. În timpul festivităților, romanii au atacat sabinii, răpindu-le fiicele, surorile și nevestele. Acțiunea lor nu a urmărit ofensarea tribului sabinilor, ci unirea dintre cele două popoare, ceea ce s-a întâmplat după un război îndelungat. De altfel, unii spun că tradiția se trage dintr-un obicei barbar al popoarelor migratoare, când un clan rival auzind de cununie, strica cununia mirelui prin furarea celui mai mare bun al său. Pentru a-și răscumpăra soția și a nu fi necinstită, soțul trebuia să plătească sume importante de bani.
Astăzi nu mai poate fi vorba de aceleași motive, ci este un joc în care soțul datorită lipsei de neatenție, trebuie să își caute mireasa și să o răscumpere. Majoritatea mireselor sunt readuse în schimbul unor cantități de alcool, whiskey-ul fiind în topul preferințelor. De asemenea, se zice că dacă mireasa este furată până la miezul nopții, nașul de cununie plătește răscumpărarea, iar dacă răpirea e după 12 noaptea, atunci mirele trebuie să își recâștige aleasa inimii. În unele zone ale țării, nuntașii răpitori trimit pantoful miresei pentru a dovedi furtul.
Sfântul Andrei
Începutul iernii este marcat de ziua Sfântului Andrei în 30 noiembrie, când, conform unor credințe populare, se coboară din ceruri Petru și Andrei, sfinții patroni ai lupilor. În același timp se dezlănțuie pe pământ forțele malefice reprezentate de strigoi și de lupi.
Prin urmare de-a lungul timpului au existat multe obiceiuri și superstiții pentru a proteja pe cei vii de spiritele rele care bântuie în această seară. Pentru a ține în cumpănă răul, oamenii recurg la diverse gesturi care au menirea de a proteja gospodăria și recolta sau de a înlesni măritișul. Unul dintre aceste obiceiuri reprezintă utilizarea usturoiului pentru a unge pragul casei, ușile, geamurile și toate locurile care ar permite spiritelor rele să pătrundă în casă.
Pentru fetele de măritat noaptea de 29 spre 30 noiembrie reprezintă singura modalitate de a-și afla ursitul. Toate fetele, care își pun înainte de a merge la culcare busuioc sub pernă, își vor visa în această noapte baiatul sortit. Acest obicei se păstrează și în ziua de azi având efect doar în această noapte așa-zis magică.